| Украина в борьбе |
Просмотров: 7695
0 Плохо0

Выступление "Президента" Украины на заседании Верховной Рады 20 сентября 2005 года


Шановні друзі!

Шановні представники засобів масової інформації!

Переконаний, що в кожній країні є часи, моменти, коли існують виклики, проти яких національна еліта, і перш за все - політична, повинна сформувати свою ефективну позицію і реакцію. Те, що сьогодні відбувається в Україні, якраз, на мій погляд, є той момент, коли політична еліта нації повинна згуртуватися, керуючись вищими інтересами країни, і дати оцінку і відповідь на ті виклики, які в нас існують. Переконаний, що окрім тих людей, які в цьому залі є, цю працю ніхто не зробить. Тому я вас закликаю сьогодні не до інтриг, не до війни, не шматувати країну, не займатися процедурою працевлаштування декількох осіб, а чесно говорити про інтереси нації і держави. Переконаний, що це єдина база, друзі, на якій ми всі можемо виграти ради інтересів нації і народу. Все решта - це кроки, які рано чи пізно девальвують ті політичні сили, які ними будуть займатися.

Мені часто приходить на згадку ситуація 1948 року в Німеччині, коли після трьох років окупації у країні не йшли ні економічні реформи, ні ментальні реформи, ціна на все вимірювалася або пачкою цигарок, або коробкою сірників. Нація не вірила ні в що. Тільки еліта, зібравшись, підписала Пакт про стабільність і почала демонструвати один одному, партнерам по політиці, по бізнесу, профспілкам, банкірам і т.д. речі, навколо яких можна згуртуватися.

Я хотів би дати своє бачення тих процесів, які відбуваються, і, очевидно, деяку оцінку. Переконаний, шановні друзі, що сьогодні вирішується не доля Єханурова - бути йому Прем'єр-міністром чи не бути, сьогодні наша доля вирішується, доля парламенту, Президента, ефективно, адекватно реагувати на здатність забезпечити стабільність України. Це тест, який повинен пройти парламент. Повірте, я знаю, як сьогодні ніч пройшла, і в якому лісі, і з якими потугами, на жаль. Я не хотів би, щоб знову працювали гроші. Я вас прошу, друзі, сьогодні присягти, виключно керуючись моральними моментами. Друзі, я прошу, щоб сьогодні працювали державні і моральні моменти.

Тепер я хотів пояснити, що відбувається. Я переконаний, що в країні задіяний цинічний план руйнації влади. Цинічний план. Причому до цього плану залучилися дехто із Майдану і дехто з тих, хто його хотів розігнати. Такий дивний альянс, і ми рухаємося до руїни, шановні друзі. Той авторитет, той імідж, який у нас був, сьогодні невблаганно скорочується. І це тест для всіх нас. І тому я хотів би пояснити ряд кроків, які мною як Президентом були здійснені, в тому числі по відношенню до уряду.

Попередній уряд дав втягнути себе у неблагородну гру, в частину цього сценарію. Але я почну по порядку. Ми почали фінансовий, економічний і політичний рік із того, що зробили економічну програму, бюджет, мета якого була - на базі ресурсу, який ми мали на початок економічного року, направити їх, в першу чергу, на заробітну плату, пенсію, фінансування програм дитинства і материнства. Це були ясні чотири пріоритети. Заробітна плата відповідно до бюджету піднята на 57%, пенсії вперше за історію України приведені до показника прожиткового мінімуму, програми по дитинству сформовані на прирості в 3-4 рази, якщо говорити по програмам до матерів - вони підвищились від 5 до 11 разів. Потім до цього курсу почали ділити ресурси, яких не існує, почали обіцяти дати те, чого в країні немає. Економіка почала реагувати на такий хід політики.

Оскільки тут лунало запитання, щоб я пояснив, за що я відправив у відставку попередній уряд, я хотів би декілька цифр назвати. За 8 місяців 2005 року темпи зростання валового продукту уповільнилися в 2,32 рази. Якщо на початку року вони були 6,5, сьогодні вони складають -1,6%. Ми маємо динаміку нижче попереднього року. Або в цілому скоротилися темпи приросту валового продукту більше аніж в п'ять разів. Це база формування бюджету, соціальних програм і таке інше.

Друге. Темпи зростання промислового виробництва уповільнилися в 2,4 рази, а сільського господарства - в 1,7 рази. Якщо ми говоримо про інші бази та показники - торгівлі, експорту, імпорту за 7 місяців цього року, торгівельне сальдо, яке було на січень-липень попереднього року і складало 2,6 млрд. гривень, сьогодні впало практично до нуля. Ми залишилися з двотижневим запасом позитивного сальдо. Це складає 118 млн. доларів. Переконаний, що величезну послугу в цьому зробила і та бездарна політика ревізії митних ставок, яка була проведена декілька місяців тому.

Йдемо далі, шановні друзі. Залишається велика частка податків, які підприємці сплачують наперед. За перше півріччя переплати зросли до 6 млрд. грн, або 29,3% надходжень мобілізованої державної податкової адміністрації України за перше півріччя. Це претензії бізнесу. Невідшкодована сума ПДВ на 01.09 складає 2,6 млрд. грн. Це ті речі, друзі, які я обіцяв, виступаючи і перед Майданом, і перед українським парламентом, що їх у нас в економічній практиці не буде. Я не буду вдаватися в деталі інших економічних показників, наприклад, показника інфляції, споживчої корзини, де, ми всі розуміємо, є серйозні перекоси у бюджеті споживання людей. Серйозні, викликані ростом цін на ту чи іншу групу товарів. Заборгованість із заробітних плат виросла на 15,9%. Я говорю за 8 місяців. Обсяг імпорту зріс на 24%, обсяг експорту - на 7,6%. Це претензії бізнесу.

Підсумовуючи це, я хотів би сказати, шановні колеги, що на фоні тих процесів, які почали відбуватися, особливо починаючи із другого кварталу поточного року, ряд негативних моментів йшов у системі відносин команди, яка представляла владу в Україні. Ці конфлікти формувалися на ряді закулісних, непрозорих і незрозумілих рішень, які час від часу приводили до виникнення публічних конфліктів. Останньою краплею у цьому сюжеті був конфлікт навколо приватизації Нікопольського феросплавного заводу, де ви знаєте, що було прийняте унікально справедливе рішення суду. Але через закулісні потуги уряду на вулиці вийшло декілька тисяч людей у протистояння. Туди були заведені підрозділи Міністерства внутрішніх справ, для того щоб провести акцію по утвердженню нового директора, якого ніхто на завод не пускав. Ми стояли на один крок від кровопролиття. Це був анти-Майдан. Це не моя політика, друзі.

Я не хочу, щоб в Україні вирішувалися спори з бізнесом, керуючись унікальними судовими рішеннями, на такій підставі. Це дискредитує Україну. Тому ми маємо скорочення інвестицій, тому ми маємо колосальну недовіру бізнесу до української влади, і ми є свідками цього.

Кінець кінцем у команді влади виникли закулісні інтриги, наклепи, безпідставні, а може, і підставні взаємні звинувачення. Система життя в інтригах встановилася звичайною. Я пробував присвятити останні, можливо, 8-10 днів тому, щоб до глибокої ночі принести порозуміння у команді влади. Включаючи всередині уряду, між урядом і різними інститутами. Якийсь час мені вдалося відчути, що це порозуміння близьке, але, як водиться, за ніч воно було зраджене. Знову закулісними консультаціями.

І тому, шановні друзі, я хочу сказати таке. Я підтримував уряд, інші інституції влади, роботу РНБО, роботу Секретаріату Президента, я цінував зусилля моїх колег, які спрямовані на добробут і на благо нації. Але я не міг, шановні друзі, заховати голову в пісок і дивитися, коли руйнівні процеси зайшли в інститути влади і з кожним днем вони девальвували імідж і репутацію країни. Коли не вдалося знайти це порозуміння, я прийняв рішення про відставку всіх сторін, які не змогли знайти рішення в цьому конфлікті.

Я ще раз підкреслюю: проблема конфлікту не в стосунках Ющенко - Тимошенко, не в стосунках Ющенко - Порошенко чи не в стосунках Ющенко - Зінченко. Не в цій площині було непорозуміння. Але я був утягнутий у вирішення цих питань своїми активним діями і нажив непорозуміння з багатьох сторін. Але я засвідчую вам, що цей я крок робив заради України, а не заради якоїсь частини владної команди. Прошу це зрозуміти як ключовий керівний момент у мотивації моїх дій.

Тепер, шановні друзі, мій план стабілізації, який, я бачу, сьогодні з вами необхідно обговорити і прийняти.

Перше, шановні друзі, якщо ми бажаємо максимально швидко стабілізувати ситуацію в країні, нам треба прийняти, розглянути на сьогоднішньому засіданні і затвердити те подання, яке я сьогодні офіційно представляю вам - подання на призначення Єханурова Юрія Івановича Прем'єр-міністром України. Нам треба всім докласти зусиль, щоб цей уряд був неполітизований, непартійний. Ми розуміємо, що нам треба сім місяців прожити в прагматичній роботі. Власне кажучи, в нас є два вибори: сім місяців проіснувати, жити в стагнації або жити в розвитку. Жити в розвитку ми можемо тоді, коли ми сформуємо на цей час і дамо всі можливості ефективно працювати уряду. Переконаний, що тільки уряд, який сьогодні буде сформований з прагматиків, може ці сім місяців ефективно працювати на людей. Тому я просив би вашої згоди на підтримку такого розвитку сценарію відносно затвердження нового уряду.

Друге. Стабілізація економіки, стабілізація торгівлі, інвестиційного клімату і других базових речей розвитку 2006 року буде виходити з нашого професійного, об'єктивного і своєчасного розгляду бюджету 2006 року. Переконаний, що своєчасний розгляд бюджету-2006 дасть хороші сигнали на ринок економічний, інвестиційний, інвесторам як внутрішнім, так і зовнішнім, для того щоб активізувати свої дії в рамках національної економіки. Ми повинні, друзі, ясно зрозуміти - ніякі скандали і кризи не замінять нашим виборцям ні пенсій, ні зарплат, ні стабільних цін. І тому ці дві точки, я переконаний, є прямим політичним обов'язком еліти, незалежно від кольору прапору, під яким вона знаходиться.

І третє. Багато дискусій виникає навколо виборів 2006 року. Я вам даю слово, адміністративний ресурс працювати не буде. Я вам даю слово, жодний канал державних фінансів віднині - ні кошти НАК «Нафтогазу», ні кошти Мінтрансу, ні кошти «Зв'язку», жодні бюджетні кошти на вибори 2006 року працювати не будуть. Я вам даю тверде слово. Вибори будуть чесними, прозорими і публічними.

Я у переговорах з ОБСЄ зайняв позицію, яка дала змогу продовжити моніторинг за демократичними маяками України до виборів у парламент 2006 року. Ми повинні мати поведінку максимально відкриту. Хай у нас будуть спостереження з усіх інститутів, які бажають перевірити чистоту і публічність наших виборів наступного року.

Як Президент України я зроблю все, щоб припинити дестабілізацію. Зараз Верховна Рада може стати зі мною поруч у подоланні цієї кризи. Може зайняти іншу позицію: роздмухувати її далі. Переконаний, що мудре рішення, сміливе рішення - це стати на позицію якомога швидше стабілізувати ситуацію в Україні. Ми, шановні друзі, підписали з вами декларацію і продемонстрували цим самим, що ми усвідомлюємо ту відповідальність, яка в нас є перед Україною.

Хотів би зупинитися на тих речах, які декого тривожать. Я вам гарантую, що я не допущу політичних репресій, політичних переслідувань (вигуки в залі). Цю іронію я можу прокоментувати таким чином. Що в цьому залі, можливо, дуже рідко між деякими командами було порозуміння і основні події творилися за кулісами, через авантюри. Я скажу, що це не моя політика, друзі. Я вірю, що кожна сторона, яка підписала, буде дотримуватися свого слова. Якщо сьогодні існує питання про наповнення цієї декларації, я просив би всіх сісти за стіл і наповнити конкретним змістом. У тому числі і тези, які стосуються недопущення політичних переслідувань. Я готовий узяти відповідальність усю на себе, друзі.

Наступне. Що відноситься до механізму формування уряду. Механізм формування уряду є відкритим шляхом проведення взаємних політичних консультацій з фракціями. Я підкреслюю, що в принципах формування уряду не буде осіб, які себе пов'язали з бізнесом, які себе дискредитували, осіб, які не є в контексті тих політичних домовленостей, які ми формуємо в рамках формування уряду.

Наступне. Що стосується політичної реформи, друзі. Я як Президент даю вам гарантію, що той хід політичної реформи, який намічений, я не буду творити дії деструктивного характеру. Не буду. Те, що підтверджено на папері, я буду тою стороною, яка буде виконувати ці дії.

А зараз, шановні друзі, прошу розглянути представлену кандидатуру Єханурова Юрія Івановича на посаду Прем'єр-міністра України і прошу підтримати.

Спасибі.

Комментарий "Анти-оранж". После подобного "плача Ярославны" самое время перечитать конституцию, наутро выйти на трибуну парламента и сложить полномочия. Дабы не оспаривать лавры Горбачева или Чаушеску. А зима нас джет холодная и голодная, люби друзи.

Комментарии   

#2 phoenix® 21.09.2005 16:39
Ну, Чаушеску-то обижать не надо. Ничего плохого за ним не числится, ибо обратное не доказано...
#1 phoenix® 21.09.2005 16:05
Ну, Чаушеску-то обижать не надо. Ничего плохого за ним не числится, ибо обратное не доказано...

Недостаточно прав для комментирования